21 Aralık 2024

LED SÜRÜCÜ GÜRÜLTÜSÜ NASIL ENGELLENİR 30-11-2021

LED AYDINLATMA  SÜRÜCÜLERİNDEN ÜREYEN
BEYAZ GÜRÜLTÜ NASIL ENGELLENİR
LED DRIVER RFI, EMI, LED QRM elimination Solution 30-11-2021.
             LED Aydınlatma armatürlerinde kullanılan akım veya voltaj sınırlamalı sürücülerin
( LED Driver ) osilatörleri  ve tetikleme yapan PWM kare dalda çıkış katlarının ürettiği parazit
( RFI ) , AC 230 Volt’a bağlı olduğu ara kablolar ve LED grubuna giden hat üzerinden dış ortama geniş bandlı Parazit yayın yapar.
Amatör Telsizcilerin deyimiyle QRM –  Enterferans üretirler.  !! Kaliteli ürünlerde  şebekeye doğru filtreli olanlar hariç!!!
Şahsen; Birkaç yıldır giderek artan beyaz gürültüye benzeyen AC parazitlerden haberleşme yapamaz hale gelince, sokaklara çıkıp evin etrafında parazit üretebilecek kaynaklar ne olabilir diyerek araştırmalar yaptım.
Ufak bir radyo ile orta dalga bandında dinleme yaparken birçok noktada beyaz gürültü ürediğini gördüm ama hepsi kısa mesafe sonra kayboluyordu.
Bulduğum bu gürültüler bana ulaşamaz,  demek ki benim istasyonumu rahatsız eden gürültü, ihtimal kendi binamda kullanılan LED aydınlatma veya bazı SMPS beslemelerden olabilir düşüncesi ağır bastı.
QRM lerin başladığı tarihte en üst kata taşınan ve Amatör telsizci olduğumu bilen komşuma konuyu açtım  ve yardımını istedim.
Evindeki LED aydınlatmaları sırayla açıp kapatınca, beş adet tavan LED aydınlatmasının sorunun kaynağı olduğunu öğrenmiş oldum.
En azından bana en yakın ve hemen antenlerimin altındaki evden gelen parazitleri yok etmek için ; Filtresiz Driverler’a El yapımı ancak etkili filtreler yapmaya koyuldum.
Eldeki malzemelerle yaptıklarımla iyi sonuçlar aldım. Hurda SMPS beslemelerin AC girişindeki nüveli ufak  filtre trafoları en çok işe yarayan parça oldu..
Arkadaşlardan ve yolda rastladığım hurdacıların arabalarında bulduğum, hurda SMPS beslemelerden çıkan mini Trafo şeklindeki Filtre bobinleri ve yüksek voltajlı 0.1 uf  DC 400V lık Polyester kondansatörlerle yaptığım filtreleri, komşumun tavanındaki beş adet tavan aydınlatmasına ekledim..
Şemadaki gibi: Filtrenin giriş ve çıkışına birer adet kondansatörü FAZ ve NÖTR arasına paralel lehimledim.
Kondansatörler en az DC 400V ve ya yukarı voltajda olmalılar.
Aslında; Şebeke filtrelerine iki adet fazladan takılan kondansatör ile topraklamak gerekir.
Ancak; Binaların tavanlarında gerçek toprak hattı bulmak zor olduğundan, Plastik Vitamin kutularını  Aluminyum Folyo ile sarmak dahi çok işe yaradı.

SONUÇ: Filtreler çok etkili oldu.
Dışarıya filtreden RFI  çıkmasın diye filtreleri; hem güvenlik hem de RFI – EMI sızmalarına karşı, plastik hap kutularına yerleştirip, tek taraftan giriş ve çıkış kablolarını da dışarı aldım ve etrafını da yapışkan Aluminyum folyo ile sarıp, Plastik kutuya havya ucu ile uygun yerlerinden havalandırma delikleri açtım.

Led grubu ile driver arasına 0.1 uF 400 V kondansatör eklemek de led tarafına gelen RFI yı supress edip baskılamak gerekiyor. Unutmayalım, sadece şebeke tarafı yetersiz kalıyor, her iki yönde filtrasyon çok etklilidir. Bu kadar neden uğraştın diyeceksiniz,
Meanwell in filtreli 15  dolarlık LED driver alsaydın diyenler olabilir, kendim yapayım, bakarsın başkalarına da filtre takmam gerekirse,  al al nereye kadar. Amatör Telsizcilerin bir çoğunun LED Driverlardan sorun yaşadığını, yerli yabancı sayfalarda okuyorum.
Soruna bir nebze çözüm bulmak sanırım birçok kişiye yardımcı olur


Son yaptığım LED Filtreler

LED Driver ve Parazit bastırma filtresini aynı plastik tüpün içine koyup dışını yapışkan Aluminyum folyo ile kapladım, enterferansın dışa sızmasını azaltmaya  ayrıca katkı sağladı.

Tüpün alt ve üst tarafından  havya ucu ile yeterince delik açıp havalandırmak gerekiyor.

Parazitli LED armatürlerle yer değiştirmeye hazır, filtrelenmiş  LEDler,
yeni komşulara takılmak üzere hazırda bekliyor.
Ne olur ne olmaz .
LED Driverler Virüs gibi her yere yayılıyor, aşısı yok,  koruyucu tedavi sadece filtreleme :-))



LED: Light Emitting Diod, ışık yayan diyod
RFI : Radyo Frekans karıştırma Enterferans
EMI: Elektromanyetik karıştırma Enterferans
SMPS: Switch Mode Power Supply: Swiçmod besleme.
QRM: Mors kodu , Farklı kaynaktan üreyen yapay parazit
MeanWell: Çinli SMPS Driver firması

Yukarıda anlattığım parçaların testlerini Osilaskop ekranında görerek  test ettim.
Aynı ortamda bulunan alıcıya dahili anten takarak LED den yayılan parazitler gözlendi ve
%90 dan  fazla bastırma elde edildi.

TA1D K. Mehmet Başak