24 Nisan 2024

GRAVE RADAR AMATÖR TELSİZCİLERİN HİZMETİNDE

 Fransanın Dijon şehrinde kurulu olan hava radarının
VHF de EME aydan yansıtmalı haberleşme ve MS Meteor scatter Telsiz haberleşmesine katkısı:

Hava radarının temsili ışıma şekli
Fransa Dijon yakınlarında kurulu Grave Radar antenleri

 

 

 

 

 

17-06-2016

Fransanın Dijon şehri yakınlarında eski bir hava alanının kenarına kurulmuş olan Yüksek güçlü hava radarı 2006 yılından beri
143.050 MHz de çalışmaktadır.

Kuruluş amacı askeri maksatlı olup, havadaki araçların izlenmesi ve dünya yörüngesindeki yakın geçişli uyduların kepler değerlerinin hesaplanmasıdır ve hatta bazı meteorların da takibi mümkün olabilmektedir.

Aydan yansıtma EME ve meteor scatter yapan amatör telsizcilerin ilgi odağı olan bu Radar, 45 derecelik 4 ayrı bölümde 7.7 derecelik darlıkta ışıma yapan antenlerle gökyüzünü tarar.
En yoğun ışımayı 15 ile 40 derece elevasyon yükseklik aralığında ve 90 ila 270 derece yatay ışıma açısı ile yapabilmektedir .

Bu radarın çalışma şeklinin Amatörlerin ilgisini çekme nedeni frekansının 143.050 MHz de ve 2 Metre 144 MHz bandına çok yakın olmasıdır.

      Avrupada bulunan bir çok EME aydan yansıtma yapabilen amatör telsizci, ayın görüş alanlarında olduğu sürelerde, zaman zaman bu frekansa gelip antenlerinin doğru birşekilde aya bakıp bakmadığını test ederler. Eğer Ay Grave radarın görüş alanında ve ışımasının yoğun olduğu açıdaysa; 143.050 MHz de Morsdaki O harfi gibi uzun çizgili modülesiz taşıyıcı sinyallerin yansıması duyulur.
Geçtiğimiz yıllarda 7 MHz.de de yüksek güçlü, yönlü antenle aydan yansıtma yapılmış ve HF de bir çok amatör bu sinyalleri takip etmiştir.

KM39 Locator da bulunan QTH de kullandığım EME Anten uygulaması 4 x 9 El. Long Yagi

 

EME yapan Amatör telsizci duyulmanın en yüksek olduğu açıda antenlerin aya en iyi baktığı açı olduğunu anlar. Antenlerin Rotor göstergelerinin de kalibrasyonu test edilmiş olur.

    2016 yaz döneminde KM39 bölgesindeki yazlık ikametgahımdan EME maksatlı antenlerimle yaz boyunca EME qso ları yaparken , Alman Amatör Thomas DL1VPL  143.050 MHz.de çalışan Grave hava radarının sinyallerini takip ederek anten ayarı yapmamı önerdi bende 143.050 de dinleme yaparak aydan yansıyan işaretleri takibe başladım gelen sinyal mors sesi gibi uzun çizgilerden oluşan palslerden ibaretti ama Aydan yansıyarak geliyor olması heyecan vericiydi.

Grave Radarın işaretlerini takip etmenin bize göre en uygun açısı genellikle Türkiyeden baktığımızda AY 200 derece azimut , yani güneyden daha batı da  fransanın karşısında olduğu anlardır.

    Ayın da yüksekliği duyulma seviyesinde etkili olmaktadır.  Eğer Ay bilhassa 15 ila  40 derece yükseklikteyse Radar ışımasının en yoğun olduğu açı olduğundan yansımanın duyulması çok daha güçlü olabilmektedir.

Grave radarın Dört ayrı açıda  kurulu antenleri sayesinde doğudan batıya geniş açıda ışımasının yansımaları geri dönmektedir.
Meteor Scatter yapan bir çok amatör telsizci, meteorların uygun yoğunlukta olup olmadığını da bu radar frekansında bekleyerek radardan meteor izlerine çarpıp geri gelen sinyallerden anlayabilirler. Meteor taşlarının sayısını yayınlayan bazı  web siteleri, bu Radar frekansından yansıyan meteor yansımalarını dijital ortamda sayarak, WEB sayfalarında anlık meteor sayısı olarak yayınlamaktadırlar.

Bununla sadece Aydan yansıma dinlemesi yapmanın yanında,  Radar frekansı dinlenerek MS Meteor yansıma yoğunluğu test edilebilir.  VHF Meteor scatterci VHF ci Amatör Telsizciler için monitöring imkanı sağlar.

     Türkiyedeki Amatör VHF meraklısı arkadaşların aydan yansıyan bu işaretleri duyabilmeleri için SSB 144 MHz. 2m bandını dinleyebilen cihazlara ve anten olarak da VHF bir yagiye ihtiyaçları vardır.

    Yatay dikey hareket edebilen rotorlu yagili sistemle, Ayın pozisyonu Güney –  Güneybatı yönünde olduğunda antenler aya yönelttikten sonra 143.050 MHz  dikkatle dinlenirse, yüksek ihtimalle aydan gelen kesikli düz sinyaller duyulacaktır.

Ancak: Sadece yatay hareket edebilen yönlü antenlerle, Ay batıda 20 derece yüksekliklerde
olduğu anlardan itibaren dinleme yaparak bu sinyalleri duymak mümkün olabilir. Yaptığım
dinlemeler esnasında WSJT Prugramının JT65B modunda sinyalleri – 4 dB olarak duymam
mümkün oldu. Kullandığım antenler yukarda resmi olan 4×9 Elemenlı dk7zb nin hesapladığı el
yapımı uygulamadır.
Preampli olarak çok düşük gürültülü 20 dB üzeri ön kuvvetlendirici de Antenle RX arasında
kullanılmıştır.

 

TA1D Kadri